Rodomi įrašai pagal žymę: Saldumynai ir užkandžiai http://www.bioteka.lt Sat, 20 Oct 2018 03:08:24 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management lt-lt Saldžioji stevija: saldumui – taip, o cukrui – ne! http://www.bioteka.lt/man-idomu/bioteka-rekomenduoja/item/874-saldžioji-stevija-saldumui-–-taip-o-cukrui-–-ne http://www.bioteka.lt/man-idomu/bioteka-rekomenduoja/item/874-saldžioji-stevija-saldumui-–-taip-o-cukrui-–-ne Saldžioji stevija: saldumui – taip, o cukrui – ne!

STEVIA-700x294

Ar žinote, koks skirtumas yra tarp vieno arbatinio šaukštelio cukraus ir tokio pat kiekio natūralaus saldiklio, išgauto iš stevijos lapų, kurio galima rasti Bioteka lentynose? 1 arbatiniame šaukštelyje cukraus yra 20 kalorijų, o tokiame pat kiekyje stevijos saldiklio – tik 2 kalorijos. Ką jau kalbėti apie sutaupytas kalorijas!

Bioteka parduotuvėse rasite dviejų Europos gamintojų stevijos produktų. Tai prancūzai Comptoir & Compagnies, tiekiantys mums stevijos pagrindu pagamintas tabletes ir miltelius, bei Vokietijos kompanija RAAB Vitalfood, iš kurių į Lietuvą saldžioji stevija atkeliauja skystuoju pavidalu. Kokie gi skirtumai tarp tablečių, miltelių ir skysčio?

Stevijos tabletės (250 tablečių, gamintojas Comptoir & Compagnies, Prancūzija) itin patogios vartoti, saldinant arbatą, kavą ir kitus karštus gėtimus. 1 kubelis cukraus (arba 3 g cukraus) savo saldumu prilygsta vienai šio saldiklio tabletei. Sudėtyje yra lygiai nulis kalorijų. Tinka vartoti diabetikams ir tiems, kurie kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje.

Stevijos ekstrakto milteliai (15 g, gamintojas Comptoir & Compagnies, Prancūzija) itin tinka saldinti vaisių salotas, gaminti desertus, virti uogienes, kadangi 1 arbatinis šaukštelis miltelių atitinka net 500 g cukraus! Ekstraktas nepraranda savo saldumo net ir kaitinant virš 120° C. Sudėtyje nėra kalorijų. Tinka vartoti diabetikams ir tiems, kurie kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje.

Skystasis saldiklis su stevija (50 ml, gamintojas RAAB Vitalfood, Vokietija) gali būti vartojamas itin universaliai. Jis tirpus vandenyje, tad juo lengvai pasaldinsite savo kavą ar arbatą, uogienes ar vaisių salotas. Net jei norite sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, tai nereiškia, jog negalite mėgautis naminiais desertais. Su šiuo saldikliu išsikepsite puikiausius pyragus, pasaldinsite tortų pertepimus ir saldžius kremus! 3 lašeliai skystojo saldiklio su stevija atitinka 1 kubelį cukraus (arba 3 gramus). Sudėtyje rasite tik vandenį, augalinį glicerolį ir steviolio glikozidą.

Skirtingai nei sintetiniai ir plačiai vartojami saldikliai, tokie kaip aspartamas, ciklamatas ar sacharinas, stevijos ekstraktas yra visiskai natūralus produktas. Jis išgaunamas iš astrinių šeimos augalų. Comptoirs & Compagnies saldikliai yra švarios sudėties ir nekartūs, kadangi pasižymi itin aukštu grynumo procentu (net 98%), kas yra pasiekiama specialu ekstrahavimo metodu kruopščiai kontroliuojamoje laboratorijoje. Tiems, kurie yra ragavę kitų gamintojų stevijos saldiklių, kurių grynumas siekia 95%, ir yra nusivylę natūraliais saldikliais dėl neva jų kartumo, itin rekomenduojame išbandyti Comptoirs & Compagnies produkciją. Pasirodo, jog 3% skirtumas iš esmės nulemia skonį! Pamirškite karčiuosius lašiukus ir mėgaukitės išties saldžiu skoniu.

Nesibaidykite saldžių akimirkų, tiesiog pakeiskite cukrų stevija! Stevijos saldiklių ieškokite visose parduotuvėse Bioteka.

]]>
shop@bioteka.lt (Laura) Bioteka rekomenduoja Tue, 26 Sep 2017 07:07:12 +0000
Ekologiški riešutų sviestai smaližiui, gurmanui ir gero skonio mėgėjui http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/717-ekologiski-naturalus-riesutu-sviestas http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/717-ekologiski-naturalus-riesutu-sviestas Ekologiški riešutų sviestai smaližiui, gurmanui ir gero skonio mėgėjui

nut butters

Rapunzel riešutų sviestai

Koks yra Jūsų kelias į sėkmę? Rapunzel kompanijai, kuri prieš keturis dešimtmečius buvo įkurta dviejų draugų ir galiausiai išsivystė į didžiausią ekologiško maisto gamyklą Europoje, tai buvo riešutų sviestai. Jau daugiau nei 30 metų Rapunzel gamina riešutų sviestus savo namuose, Vokietijoje. Pirmuosius riešutų sviestus pradėję malti paprastoje akmeninėje grūstuvėje ir rankomis krėsti į indelius, šiuo metu Rapunzel įmonė naudoja naujausias technologijas, kurios užtikrina švelnų riešutų apdorojimą ir aukščiausią riešutų sviestų kokybę.

Visos žaliavos, iš kurių gaminamas riešutų sviestas ar kremas, į gamyklą atkeliauja iš 100% sertifikuotų ekologinių ūkių, valdomų pačių Rapunzel darbuotojų arba patikimų ilgamečių partnerių.

Kiekviena riešutų partija, atkeliaujanti į Vokietijos miestelį Legau, kuriame įsikūrusi Rapunzel būstinė ir pagrindinė gamykla, yra kruopščiai tikrinama – pesticidų likučiams ar aflatoksinams yra ne vieta kokybiškuose maisto gaminiuose. Tik įsitikinus, jog riešutų kokybė atitinka aukščiausius Rapunzel reikalavimus, šie riebūs branduolėliai, ruošiantis gaminti riešutų sviestą, šviežiai prieš kiekvieną partiją keliauja į karšto oro (120-140°C) talpyklas, kuriose jie švelniai skrudinami, kad riešutų aromatas taptų dar intensyvesnis. Būtent šviežiai skrudintų riešutų aromatas glosto nosį kas kartą atsukus Rapunzel riešutų sviesto indelį.

Netrukus po skrudinimo riešutai yra kruopščiai sumalami. Rapunzel niekuomet nenaudoja jokių emulsiklių ir stabilizatorių – riešutų sviesto indelyje tėra gryni riešutai ir nieko daugiau!

„Bioteka" parduotuvėse rasite šių Rapunzel sviestų:

100% gryno nešlifuotų migdolų sviesto

100% gryno keturių riešutų (žemės riešutų, anakardžių, migdolų ir lazdyno riešutų) sviesto

100% gryno nešlifuotų sezamų sviesto „Tahin"

Rapunzel riešutų kremai

Saldumynų mėgėjai įvertins sveikesnę šokoladinių saldainių alternatyvą – Rapunzel riešutų kremus, prisotintus aromatingos kakavos ar/ir saldintus nerafinuotu cukranendrių cukrumi rapadura, kuris dar yra vadinamas tiesiog džiovintomis cukranendrių sultimis. Keli gramai ypatingo ekologiško rapadura cukraus riešutus įkvepia švelnaus karamelės aromato, o riešutų kremų gamyboje naudojamas ekologiškas alyvpalmių aliejus leidžia kremui slysti tarsi plaktai grietinėlei Jūsų trapučių ir duonos paviršiumi. Jokių sintetinių kvapiųjų medžiagų – vien tik burboninė vanilė iš Madagaskaro – nes čia auga pasaulio aromatingiausioji.

„Bioteka" siūlo didžiulį ekologiškų riešutų kremų ir saldintų riešutų sviestų asortimentą:

Klasikinis traškus (crunchy tipo) žemės riešutų sviestas (sudėtyje net 91% žemės riešutų!)

Anakardžių riešutų kremas (sudėtyje net 68% anakardžių!)

Makadamijų riešutų kremas su kakava (sudėtyje net 28% makadamijų riešutų!)

Lazdyno riešutų ir kakavos kremas „Samba Dark" (sudėtyje net 45% lazdynų riešutų!)

Lazdyno riešutų, pieno ir kakavos kremas „Tiger" (sudėtyje yra 17% lazdynų riešutų; tarsi tepamas pieniškas šokoladas su lazdyno riešutų aromatu)

Juodojo šokolado kremas „Choco" – kam riešutų jau per daug, bet taip norisi ko nors saldaus (sudėtyje net 20% grynos kakavos)

nut butter2

Raw Health žaliavalgiški riešutų sviestai

Ypatingi produktai „Bioteka" lentynose – visiškai neapdoroti termiškai, žaliavalgiams tinkantys ir ypač maistingi ekologiški riešutų sviestai iš Didžiosios Britanijos. Raw Health savo riešutus taip pat perka tiesiai iš sertifikuotų ekologinių ūkių, tačiau jų neskrudina (riešutai apdorojami iki 44°C temperatūros). Taip riešutų sviestas lieka visiškai gyvas produktas, kuriame maksimaliai išlaikomos visos naudingosios medžiagos.

„Bioteka" siūlo rinktis iš šių žaliųjų riešutų sviestų:

Žaliavalgiškas supersėklų sviestas (pagamintas iš saulėgrąžų, moliūgų, sezamų, linų sėmenų ir kanapių sėklų)

Žaliavalgiškas anakardžių sviestas (sudėtyje tik 100% anakardžių!)

Žaliavalgiškas migdolų sviestas (sudėtyje tik 100% migdolų!)

Žaliavalgiškas lazdynų riešutų sviestas (sudėtyje tik 100% lazdynų riešutų!)

Maistinės savybės

Riešutai yra žinomi kaip maistas nervų sistemai ir smegenims. Riešutuose slypi ištisi klodai mineralų ir vitaminų, iš kurių yra ypač gausu B grupės vitaminų, aprūpinančių organizmą energija, tvirtumu ir stimuliuojančių protinę veiklą.

Riešutų sviestuose yra ypač daug aukštos kokybės ir lengvai virškinamų baltymų, vertinamų ne tik vegetarų. Juose yra gausu mineralų ir vitaminų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis, vitaminai B1, B2, B6 ir E.

Vartojimas ir galiojimo terminas

Riešutų sviestai ir kremai gali būti vartojami daugeliu būdu. Tai yra ne tik maistinga ir nuostabiai soti užtepėlė ant Jūsų pusryčių duonos ar trapučių. Riešutų sviestus galite skiesti su mėgstamu aliejumi, žalumynais ar kreminiu sūriu ir gaminti užpilus salotoms, padažus karštiesiems daržovių ar grūdų patiekalams ar mirkalus daržovių šiaudeliams ir suktinukams. Žinoma, tiek riešutų sviestais, tiek riešutų kremais galite įdaryti saldžius blynelius, eklerus, sausainius, pyragus ir tortus. Be to, riešutinį skonį galite suteikti ir savo jogurtui ar vaisių kokteiliui, įmaišę šaukštelį mėgstamo sviesto ar kremo.

Riešutų sviestai ir kremai gali išlikti sodraus skonio ir stabilūs labai ilgą laiką net ir pradarytoje pakuotėje. Riešutų sviesto indelį galite laikyti ir savo virtuvės spintelėje, tiesiog saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių – kambario temperatūroje riešutų sviestas bus minkštos, lengviau tepamos kosnistencijos. Tuo tarpu jeigu riešutų sviestą laikysite šaldytuve, jis bus tvirtas ir kietas – norėdami lengviau jį tepti, išėmę iš šaldytuvo palaikykite iki pusvalandžio kambario temperatūroje.

Kai kitą kartą skubėsite gaminti pusryčius, norėsite sočiai ir greitai užkąsti ar palepinti svečius gardžiausiais desertais ir salotomis su egzotiškais riešutiniais užpilais, nepamirškite užeiti į „Bioteką" ir išsirinkti savo riešutų sviesto. Nepaprastai maistingi riešutų užtepai neabejotinai ras vietą Jūsų virtuvėje ir skrandyje!

]]>
shop@bioteka.lt (Laura) Rapunzel Sat, 13 Sep 2014 10:34:45 +0000
Nacionalinis Kanados pasididžiavimas – Rapunzel klevų sirupas http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/703-ekologiskas-klevu-sirupas-sula-kaina http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/703-ekologiskas-klevu-sirupas-sula-kaina Nacionalinis Kanados pasididžiavimas – Rapunzel klevų sirupas

rapunzel _maple_cover

Amerikietiška svajonė telpa viename šaukštelyje. Jūs galite išgerti puslitrį šviežios klevų sulos, pasirodančios ankstyvą pavasarį, arba pasimėgauti arbatiniu šaukšteliu kanadietiško klevų sirupo, be kurio neapsieina tikriausieji Šiaurės Amerikos sekmadienio pusryčiai. Purūs blyneliai su klevų sirupu jau yra tapę gero gyvenimo simboliu, kuris yra prieinamas ir mums!

Fotolia-maple-sap-webKlevų sulą vartojo dar senieji indėnai, originalūs Šiaurės Amerikos gyventojai. Ir šiuo metu klevų sulos gavyba ir sirupo gamyba mažai kuo skiriasi nuo praėjusių laikų. Klevų sula renkama kovo-balandžio mėnesiais, tad derliaus nurinkimas trunka viso labo 4-6 savaites. Tokiu metų laikotarpiu naktimis vis dar ganėtinai žvarbu, tačiau dieninė saulė jau pakankamai galinga, kad sušildytų įšalusią žemę ir skatintų atlydį. Klevų medžių šaknys sugeria išorinę drėgmę ir skatina maistingųjų medžiagų tekėjimą į pumpurus ir žiedlapius. Šaltame klimate augantys klevai prieš žiemą kaupia krakmolą, kuris pavasarį virsta saldžia sula. Klevo medis turi sulaukti mažiausiai 45-erių metų, kad pradėtų gaminti sulą, o ir jos iš vieno medžio galima išgauti tiek, kiek šis turi sukaupęs atsargų.

Klevo kamiene yra išgręžiama skylutė, į ją įstatomas vamzdelis ir juo ima tekėti krištolo skaidrumo sula, besirenkanti į erdvius indus. Surinkta sula apdorojama per 24 valandas – iš jos gaminamas mūsų mėgstamas klevų sirupas. Greitas apdorojimo procesas būtinas, kad klevų sula nesifermentuotų. Fermentacijos išvengiama klevų sulą ilgai kaitinant ją iš karto po jos surinkimo – taip išgaruoja visas vanduo, o sula virsta tirštu kvapniu sirupu. Vienam litrui klevų sirupo pagaminti reikia net 40-45 litrų klevų sulos! Klevų sulos kaitinimas yra griežtai kontroliuojamas procesas: pernelyg perkaitinus, klevų sula pavirs cukraus kristalais, o kaitinus per trumpai – klevų sirupas bus pernelyg skystas ir greitai suges.

Rapunzel klevų sirupas iš kontroliuojamų ekologinių ūkių

Rapunzel klevų sirupą gamina iš Kvebeke, Kanados provincijoje, ekologiniuose ūkiuose augančių klevų. Jau nuo 2003-iųjų Rapunzel užmezgė glaudžius ir draugiškus verslo santykius su vietos žemdirbiais, kurie patys augina klevus sau priklausančiose teritorijose. Kanadietiškas klevų sirupas turi būti gaminamas iš 100% klevų sulos, be jokių priemaišų ar priedų. Pirkdami sertifikuotą ekologišką Rapunzel klevų sirupą, galite būti tikri, kad įsigyjate aukščiausios kokybės ir visiškai natūralų produktą.

Kanadietiškam klevų sirupui tenka pereiti griežtus kontrolės ir priežiūros etapus, kadangi nepriklausomi kokybės kontrolės inspektoriai tikrina ne tik patį klevų sirupą, kad jame nebūtų nepageidaujamos taršos, o produktas – visiškai natūralus, bet ir ūkininką, auginantį klevus ir išgaunantį klevų sulą – kad būtų laikomasi griežtų higienos reikalavimų. Kuomet gaminamas ekologiškas klevų sirupas, klevų sulos virimo metu nėra naudojamos jokios cheminės putojimą stabdančios medžiagos.

Klevų sirupo spalva ir klasė

Klevų sirupo charakteristikos priklauso nuo to, kokiu metu buvo surinkta klevų sula. Priklausomai nuo derliaus surinkimo laiko, klevų sirupas gali būti skirstomas į keletą kokybės lygių. Kuo anksčiau klevų sula buvo surinkta, tuo klevų sirupas bus lengvesnės konsistencijos ir švelnesnio skonio.

MapleMagicOntarioHighlands3

Ir atvirkščiai, jeigu derlius buvo nuimtas vėlai, klevų sirupas, pagamintas iš tokios sulos, bus žymiai tamsesnis, o jo aromatas – stipresnis. Kadangi tokio švelnaus ir ankstyvo klevų sirupo yra pagaminama sąlyginai nedaug, jo kaina yra aukštesnė nei tamsesnio vėlyvojo klevų sirupo.

Kanadietiškas klevų sirupas yra skirstomas į keletą klasių – nuo AA iki D. Klasifikavimas yra paremtas šviesos laidumu per klevų sirupą. A klasės sirupas pasižymi kur kas didesniu šviesos laidumu negu kad C klasės sirupas. Klasifikaciją vykdo klevų sirupo kilmės šalies valstybiniai inspektoriai. Rapunzel klevų sirupai yra pačios aukščiausios kokybės ir pagaminti iš Kanadoje auginamų klevų sulos, tad ir jų griežta klasifikacija yra atlikta atsakingų Kanados pareigūnų.

Klevų sirupo spalva ir klasė mums nurodo, kokio skonio ir aromato galime tikėtis, atidarę buteliuką. Kuo tamsesnės spalvos sirupas, tuo intensyvesniu skoniu jis pasižymi. Svarstydami, kurį klevų sirupą rinktis, pasikliaukite vien savo skoniu – norėdami švelnaus aromato ir skonio, rinkitės Rapunzel A klasės klevų sirupą, o jei mėgstate intensyvų karamelinį prieskonį, pirkite Rapunzel C klasės klevų sirupą.

Vartojimas: Rapunzel klevų sirupą pilkite ant saldžių blynelių ir blynų, maišykite į pudingus, košę, jogurtą ar sausus pusryčius, saldinkite įvairiausius gėrimus, gardinkite vaisius ar gaminkite salstelėjusį padažą daržovių salotoms.

A (250 ml buteliukuose) ir C klasės (375 ml buteliukuose) ekologiško kanadietiško Rapunzel klevų sirupo ieškokite visose „Bioteka" parduotuvėse.

]]>
shop@bioteka.lt (Laura) Rapunzel Mon, 21 Jul 2014 15:49:43 +0000
Rapunzel riešutai - mažasis jėgų pakelis http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/572-rapunzel-riesutai http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/572-rapunzel-riesutai Rapunzel riešutai - mažasis jėgų pakelis

rnutsai

Riebus kamuolėlis ridenasi keptuvės dugnu ir įkrenta į salotų dubenį. Jis papildo mitybą gausiu kiekiu vitamino E, nesočiųjų riebalų rūgščių ir galybe mikroelementų. Kas jis?

Tai Rapunzel riešutėlis, iškritęs iš mažojo jėgų pakelio. Ekologiškai auginti riešutai – Vokietijos kompanijos Rapunzel pasididžiavimas. Šie traškūs skanėstai nuo seno garsėja savo neįtikėtinu maistingumu ir nauda sveikatai. Praturtinkite savo mitybą geležimi, selenu, kalciu. Greitai ir ilgam atstatykite jėgas kokybiškais riešutais, pasižyminčiais kalio bei magnio gausa. Nuo mažyčių kedro riešutėlių iki didžiųjų bertoletijų, nurinktų Pietų Amerikos atogrąžų miškuose – Bioteka parduotuvės Jums turi ką pasiūlyti.

Rapunzel riešutai - iš atokiausių pasaulio kraštų

Kokoso riešutai iš Šri Lankos – kitoks plantacijų darbas

Pietvakarių Šri Lankoje, derlingajame „kokosų trikampyje", yra įsikūręs Wijeyasena šeimos ūkis. Nuo 1996 metų šios šeimos valdoma kokoso palmių plantacija yra Rapunzel partneris ir tai yra pirmasis sertifikuotas ekologiškas žemės ūkis regione. Bėgant laikui daugelis kokosų augintojų pasekė Wijeyasena šeimos pavyzdžiu ir pradėjo vystyti socialiai atsakingą ir aplinkai draugišką kokosų verslą, leidžiantį šeimai išlaikyti kuklius namus, o vaikus leisti į mokyklą.

Ekologiškai užauginta sveikoje sąveikoje

Kokosų palmės auga mišrioje terpėje kartu su ananasais, bananais, pipirais, kavamedžiais ir rambutanais. Tarp palmių ganosi azijiniai buivolai, kurie vietos gyventojus aprūpina pienu, o jų mėšlas yra naudojamas kaip trąša palmėms. Kokosų palmes darbininkai prižiūri su dideliu rūpesčiu, o tai reikalauja daug rankų darbo.

Vietiniai gyventojai

Rapunzel užtikrina kokosų pirkimą sąžiningomis kainomis ir moka vietos ūkininkams papildomą priedą už ekologinę žemdirbystę. Tam, kad išlaikytų darbuotojus ir darbdavius Desicolanka apylinkėse, Rapunzel samdyti žmonės gauna 10-20% didesnius atlyginimus nei yra įprasta regione. Savo darbuotojams Rapunzel užtikrina tinkamas ir saugias darbo sąlygas ir, žinoma, draudžia vaikų darbą. Vietinis Rapunzel darbuotojas Murugiah Rajasingham yra atsakingas už vietos ūkininkus ir pataria jiems ekologinės žemdirbystės klausimais.

Anakardžių riešutai iš Indijos – pavyzdinis Rapunzel projektas

Dviejose Indijos valstijose – Goa ir Mararashtra – yra auginami aukščiausios kokybės sertifikuoti ekologiški Rapunzel anakardžiai. Beveik 3000 ūkininkų vysto anakardžių plantacijas tarp ryžių ir stambiųjų duonmedžių kultūrų. Nuimtas derlius yra apdorojamas „Iš rankų į rankas" partnerio Achal. Rapunzel už anakardžių riešutus moka daugiau nei rinkoje įprasta – tai užtikrina darbuotojams socialines garantijas, tokias kaip kasmetinės apmokamos atostogos, apranga ir avalynė. Specialiai įkurtame vaikų darželyje darbuotojų vaikais rūpinamasi su meile. Verta pastebėti, kad vaikų darželis Indijoje apskritai yra retas reiškinys.

                 serendipol-16                 

Pekano riešutai iš Peru

Ekologiški riešutai mus pasiekia iš Peru, Rapunzel „Iš rankų į rankas" partnerio Topará, auginančio pekano riešutmedžius vakarinėje Peru pakrantėje. Įdomu tai, jog ši sritis yra kaip dykuma ir tik dėl netikėtai atrasto vandens šaltinio tapo įmanoma drėkinti laukus ir auginti pekano riešutus. Pekanai kultivuojami be sintetinių pesticidų ir trąšų. Vabzdžiai ir žolės yra nurenkami ir mechaniškai įdiegiami į dirvožemį, kuriam tarnauja kaip natūralus kompostas.

Pekano riešutų derlius yra nurenkamas rankomis nuo gegužės iki birželio: medžiai pakratomi ir riešutai surenkami. Po plovimo ir džiovinimo riešutai yra lukštenami ir lupami rankomis. Tuomet jie yra rūpestingai perrūšiuojami ir dar kartą sudžiovinami prieš pakuojant.

Topará yra socialiai atsakingą bendrovė, kurios darbuotojų atlyginimai yra gerokai didesni nei šalies minimalus darbo užmokestis ir vietinis vidutinis atlyginimas. Įmonė pati organizuoja ir apmoka darbuotojų keliones į darbą ir iš jo. Be to, vietos darbuotojai, gyvenantys ūkyje, yra aprūpinami nemokama nakvyne ir maistu su nuolaida. Kartą per savaitę ūkyje lankosi gydytojas, kuris nemokamai tikrina darbuotojų sveikatą.

Rapunzel moka sąžiningą kainą už ekologiškus pekano riešutus, kas yra gerokai daugiau nei vidutinė rinkos kaina, be to, papildomai mokamas ir „Iš rankų į rankas" sąžiningos prekybos priedas.

Rapunzel riešutų asortimentas

Lazdyno riešutai iš pasakų karalystės

Ar žinojote, jog lazdynai simbolizuoja gyvenimą ir meilę, vaisingumą, nemirtingumą, pavasarį ir laimę? Kilę iš beržų šeimos, lazdynų medžiai nuo seno yra vertinami dėl savo baltymingų riešutų, iš kurių išgaunamas ir vertingas aliejus. Rapunzel aromatingieji lazdynų riešutai atkeliauja iš Juodosios jūros pakrantės, kurioje riešutus atsakingai augina ūkininkai.

Tarp rugpjūčio ir spalio mėnesių sunokę riešutai yra nukratomi nuo medžių ir surenkami rankomis. Po 5-7 dienų džiūvimo saulėje nuo riešutų yra nulupama žalia žievelė. Kad riešutai išliktų švieži kuo ilgiau, jie skaldomi ir lukštenami tik prieš pat juos transportuojant į Vokietiją. Lazdyno riešutai yra gausūs baltymų, B grupės vitaminų, vitamino E, taip pat mineralų, tokių kaip magnis, kalcis, kalis, fosforas ir geležis.

Abrikosų branduoliai – vertingieji slapukai

Abrikosų branduoliai yra vadinami abrikosų kauliukų migdolais ir pasižymi aromatingu vaisiniu skoniu. Jie gali būti naudojami kaip alternatyva migdolams kepiniuose, desertuose, sausuose pusryčiuose ar tiesiog kaip maistingas užkandis.

Liepos mėnesį nuimamas abrikosų vaisių derlius ir jie sudžiovinami. Praėjus pusei džiovinimo laiko branduoliai yra kruopščiai išimami iš vaisių ir toliau džiovinami. Galiausiai branduoliai suskaldomi, o iš jų išimami kauliukai. Saldūs abrikosų branduolių kauliukai yra be galo aromatingi, gaivaus vaisių skonio, kuris kartais gali būti ir švelniai rūgštus. Šie riešutai pasižymi vitaminų E ir B, taip pat kalio ir magnio gausa.

Kedrinės pinijos – riešutėliai iš gausybės rago

Kedrinių pinijų riešutai yra italinių pušų (italinių kedrų, pinijų) kankorėžių sėklos, padengtos labai kietu kevalu. Pinijos šiuos riešutėlius pradeda brandinti tik nuo 15-tųjų augimo metų. Pinijų kultivavimas ir derliaus nuėmimas reikalauja itin rūpestingos priežiūros. Rapunzel pinijos atkeliauja iš Bergama, Turkijos, pagrindinio pinijų auginimo regiono.

206150 pinienkerne_100g

Nuo sausio iki birželio pinijų kankorėžiai nuo medžių nupjaustomi ilgais peiliais ir džiovinami saulėje. Tuomet kankorėžiai yra daužomi ir iš jų išbyra vertingieji riešutėliai. Jų kieti lukštai suskaldomi, riešutai nuplaunami, sudžiovinami ir galiausiai perrenkami rankomis. Ypatingas pinijų aromatas leidžia vertinti šį produktą kaip tikrą delikatesą, pasižymintį neįtikėtina gausa kalcio, fosforo, geležies ir vitaminų A, B1 ir B2. Kedrinės pinijos yra labai populiarios Viduržemio jūros virtuvėje ir yra nepamainomas klasikinio pesto padažo ingredientas. Turkijos ir arabų kraštų virtuvėje pinijos dažnai naudojamos ryžių patiekaluose.

Kedrų riešutai

Kedrai, sibirinių pušų kankorėžiai, bręsta natūraliose Sibiro miškų platybėse. Čia kedriniai kankorėžiai auga tiesiog laukinėje gamtoje. Kedrų riešutai gali būti vartojami taip pat kaip ir kedrinės pinijos. Intensyvus medienos aromatas tobulai dera kaip priedas užtepuose, salotose, makaronuose ir kt. patiekaluose. Šiuose riešutuose taip pat gausu daugybė vertingų vitaminų ir mineralų bei nesočiųjų riebalų rūgščių.

Migdolai – vertingi ir universalūs riešutai

Migdolų medžiai, priklausantys rožių šeimai, yra kilę iš Centrinės Azijos, kur jie kultivuojami jau 4000 metų. Šiais laikais migdolai auginami Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje ir Kalifornijoje. Skanieji riešutai aprūpina organizmą mono ir polinesočiųjų riebalų rūgštimis, svarbiais vitaminais B ir E, baltymais, kalciu, magniu, folio rūgštimi ir kaliu. Šios naudingosios maistinės medžiagos palaiko gerą mūsų savijautą. Migdolai pasižymi saldžiu ir švelniu skoniu, taigi jie yra maistingas užkandis, greitai ir ilgam suteikiantis sotumo jausmą. Parduotuvėse „Bioteka" ieškokite šių migdolų:

  • Kalifornijos migdolų – tai yra klasikiniai „grynaveisliai" 100% saldūs, aukščiausios kokybės riešutai;
  • europietiškų migdolų – rinktiniai migdolai taip pat yra saldūs, tačiau su šiek tiek storesne luobele. Be to, tarp jų gali pasitaikyti ir karčių riešutėlių. Rapunzel kokybės kontrolę praeina tik iki 1% karčiųjų migdolų, kas yra absoliučiai nekenksminga sveikatai.
201340 mandeln_200g_1

Graikiniai riešutai – išsaugoti istorijos

Graikinis riešutmedis yra vienas iš seniausių augalų. Galybė archeologinių tyrinėjimų parodė, jog šie riešutai auginami Europoje ir Azijoje jau keletą tūkstantmečių. Graikiniai riešutai gali siekti net 30 m aukštį ir sulaukti 160 metų. Pirmojo riešutų derliaus gali tekti laukti 5-10 metų.

Rugpjūčio pabaigoje jau galima matyti didelius, apvalius graikinius riešutus, įsispraudusius į storą žalią luobelę, svyrančius nuo medžių šakų. Rugsėjo viduryje žalieji vaisiai sprogsta ir išbarsto prinokusius riešutus.

Graikinis riešutas yra tobulas energijos šaltinis, gerinantis organizmo aktyvumą. Šiuose riešutuose yra gausu nesočiųjų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, B grupės vitaminų, vitamino E, tokių mineralų kaip kalis, geležis, magnis, bei mikroelementų mangano ir vario. Rafinuotas graikinių riešutų skonis ir aštriems, ir saldiems patiekalams suteikia subtilumo.

Pekano riešutai – supakuotas delikatesas

Pekano riešutai, priklausantys riešutmedinių šeimai, yra kilę iš Amerikos, nors šiuo metu jie auginami Afrikoje, Meksikoje, Australijoje ir Peru. Pekanai priklauso kaulavaisiams, o jų konsistencija yra minkštesnė nei kitų riešutų. Pailgi išgaubti riešutai dėl savo mažo tankio gali būti sutrupinami plikomis rankomis.

 

Sudėtyje turintys net 72% riebalų, pekano riešutai yra ypač maistingi. Juose gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių ir mineralų, tokių kaip kalcio, kalio, magnio, geležies, B grupės vitaminų ir vitamino E. Dėl savo išskirtinio skonio pekano riešutai dera įvairiausiuose patiekaluose. Kapoti ar trupinti riešutai puikiai tinka vaisių salotoms, suteikia pikantiškumo žaliosioms daržovių salotoms, be to, dera su daugeliu sūrių.

Anakardžių riešutai – egzotiškas švelnumas

Anakardžiai yra kaulavaisiai, kilę iš Pietų Amerikos, o dabar daugiausia auginami Indijoje ir Pietryčių Azijoje. Anakardžių medžiai veda geltonai oranžinius vaisius, kurių kiekvieno gale tūno iš dalies pasislėpęs vienas anakardžio riešutėlis. Kreminės spalvos riešutai yra skinami prinokę ir džiovinami saulėje. Taip yra lengviau nulupti šviesai jautrų lukštą. Nulupti riešutai yra kaitinami vandens garais ir džiovinami karštose kamerose. Galiausiai nulupama luobelė, riešutai perrūšiuojami ir supakuojami transportavimui.

anakard

Anakardžių riešutai aprūpina organizmą baltymais, kalciu, geležimi, cinku ir kaliu. Juose taip pat yra B grupės vitaminų, magnio ir itin naudingų sveikatai polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Bertoletijos (braziliški riešutai) – dangiškas skonis

Bertoletijos yra kaulavaisiai, laukinėje gamtoje augančių bertoletijų arba kitaip, braziliškų riešutų, medžių sėklos. Bertoletijos auga atogrąžų miškuose Pietų Amerikoje ir gali pasiekti net 50-ies metrų aukštį bei sulaukti 300-tų metų amžiaus. 10-25 bertoletijų riešutų (sėklų) susiformuoja vėduoklės pavidalo vaisiaus kapsulėje. Apie 5 cm ilgio riešutai yra apsupti kieto, šiurkštaus rudo apvalkalo, po kuriuo slypi kreminės spalvos riešutai su valgoma ruda plėvele.

bertolerijos

Bertoletijos yra maistingos ir turi baltymų, skaidulinių medžiagų, cukraus ir krakmolo. Jose gausu ir nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat mineralų, tokių kaip geležies, seleno, fosforo, kalio, magnio, bei daug vitamino C, B6, B12 ir E.

Kadangi bertoletijos gali augti tik atogrąžų miškuose, pirkdami šiuos riešutus Jūs tiesiogiai prisidedate prie šio unikalaus gamtos reiškinio išsaugojimo!

314355

Kokosų riešutai – svajinga fantazija

Joks kitas medis taip svajingai neįsipina į žmonių mintis apie atostogas, kaip kokoso riešutų palmė. Daugelyje šalių šios palmės dar vadinamos „dangaus medžiais". Kokoso riešutai yra kultivuojami jau apie 3000 metų, o tropinių šalių gyventojams jie yra dažnas maistas, aprūpinantis organizmą maistingomis medžiagomis.

Kas 6-7 savaites Desicolanka vietovėje, Šri Lankoje, nuimamas kokosų riešutų derlius, kuris iš pradžių yra nugabenamas į laukus, o tenai nuo kokosų nulupami lukštai. Vyrai ir moterys sudaužo riešutų lukštus ir nulupa juos, paruošdami riešutus tolimesniam apdorojimui. Tuomet sniego baltumo minkštimas yra nuplaunamas, sterilizuojamas 100°C temperatūros vandeniu, susmulkinamas ir sudžiovinamas. Taip yra pagaminami kokosų traškučiai ir kokosų drožlės, kuriuos jau pakuoja ir kitaip apdoroja Rapunzel darbuotojai Vokietijoje.

Kokosų drožlėse ir traškučiuose yra baltymų, B grupės vitaminų ir svarbių mineralų, tokių kaip kalis, magnis ir geležis. Šie produktai ypač vertinami Azijos virtuvės patiekaluose.

]]>
shop@bioteka.lt (Laura) Rapunzel Mon, 26 Aug 2013 11:48:26 +0000
Džiovinti vaisiai - saldžioji energija http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/563-rapunzel-dziovinti-vaisiai-bioteka http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/rapunzel/item/563-rapunzel-dziovinti-vaisiai-bioteka Džiovinti vaisiai - saldžioji energija

default default

Greitas gyvenimo būdas dažnai atima iš mūsų galimybę lėtai mėgautis maistu. Skubėdami gyventi turėtume save dažniau palepinti sveikais užkandžiais. Rapunzel, Vokietijos ekologiško maisto gigantas, siūlo išeitį – platų asortimentą ekologiškų sertifikuotų džiovintų vaisių ir riešutų, kurie yra vertinami dėl maistingųjų medžiagų gausos.

Džiovintos figos, datulės, razinos ir kitos gėrybės, pasižyminčios ypatinga vitaminų ir mineralų gausa, jau nuo neatmenamų laikų yra svarbi Žmonijos mitybos dalis. Pavyzdžiui, džiovinti vaisiai užtikrindavo išgyvenimą karavanams, klajojantiems po dykumas. Šiandien mes mėgaujamės džiovintais vaisiais kaip užkandžiu darbe, sukertame po sportinių užsiėmimų ar tiesiog smaližaujame tarp valgymų. Džiovinti vaisiai sutinkami ne tik sausuose pusryčiuose, bet ir Tolimųjų Rytų virtuvės patiekaluose. Ar žinojote, kad džiovintuose vaisiuose gali būti iki 5 kartus daugiau vitaminų, mineralų, mikroelementų ir kitų augalinės kilmės maistingųjų medžiagų nei šviežiuose vaisiuose? Jie apsaugo mūsų organizmą nuo oksidacijos, stiprina imuninę sistemą ir yra turtingi vitaminų A ir C, B grupės vitaminų, kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio ir skaidulinių medžiagų. Džiovinami yra tik tokie vaisiai, kurie yra visiškai sunokę ant medžių ir gali visiškai atskleisti savo skonines savybes. Optimalios nokimo ir džiovinimo sąlygos suteikia jiems intensyvų skonį, dėl ko džiovinti vaisiai tampa tikru pasimėgavimu!

aprikosen

Rapunzel Turkijoje – sėkminga vizija

Turkijos projektas yra seniausias ir didžiausias Rapunzel kompanijos gyvavimo istorijoje, dėl ko yra ypač svarbus ir vertinamas. Viskas prasidėjo dar 1976 m., kuomet Joseph Wilhelm, Rapunzel steigėjas ir generalinis direktorius, ėmėsi ieškoti ryšių ir pažindintis su vietos ūkininkais, kad galėtų užsiimti džiovintų vaisių ir riešutų, be sieros ir nepurkštų dujomis, gavyba. Po 10-ties novatoriško darbo metų aštuntajame dešimtmetyje buvo nuimtas pirmųjų ekologiškai užaugintų gėrybių derlius. Tikslas buvo pasiektas ir Rapunzel galėjo savo sausus pusryčius praturtinti ekologiškomis razinomis, figomis ir lazdyno riešutais. Galiausiai Rapunzel Turkijos projektas tapo tikru vėliavnešiu kitoms ekologinės žemdirbystės iniciatyvoms. Apie 600-tams ekologine žemdirbyste užsiimančių ūkininkų ir 6-iems žemės ūkio inžinieriams patikėta rūpintis ir puoselėti ekologinę žemdirbystę, laikantis griežtų reikalavimų. Be vaisių šie ūkininkai taip pat augina ir kitokius produktus, tarp jų – pomidorus ir medvilnę.

Rapunzel ekologinės žemdirbystės projekto ženklas atspindi:

- saulėje sunokusią aukščiausios kokybės produkciją;

- daugiau nei 25 metus sąžiningo ir patikimo bendradarbiavimo su vietos augintojais;

- gyvenimo ir aplinkos sąlygų gerinimą;

- nuoseklų ekologiškai produkcijai taikomų reikalavimų vykdymą.

Figos iš Aydin – galinga pradžia

Ieškodamas siera* ir kitomis konservuojančiomis dujomis neapdorotų figų, 1976 m. Joseph Wilhelm atvyko į Aydin proviciją. Ten jis sutiko atvirus ir smalsius ūkininkus, kurie sutiko pakloti pamatus būsimai asociacijai, dirbančiai su sertifikuotais ekologiškais vaisiais. Tai buvo Rapunzel Turkijos projekto pradžia.

Ayidin yra 150 km į pietryčius nuo Izmiro nutolusi gyvenvietė, įsikūrusi derlingos lygumos centre prie Meandro upės. Dėl dėkingo klimato kalnų papėdėse auga geriausios figos Turkijoje. Kadangi vietovė yra įsikūrusi atokiai nuo įprastai apdirbamų žemių, tai leidžia laisvai auginti ir vėliau nurinkti ekologiškas figas 500 ha plote.

Tekelioğlu – tinklas sukurtas

Salihli regione yra įkurtas didžiausias Rapunzel Turkijos kaimo projektas. 1990 m. pradžioje dauguma Tekelioğlu kaimo ūkininkų su malonumu pradėjo verstis ekologine žemdirbyste. Po to, kai Tekelioğlu taip atsigavo ir ėmėsi sėkmingos veiklos, penki kaimyniniai Salihli kaimai susijungė tam, kad visi kartu galėtų vystyti ekologinę žemdirbystę.

Šiandien čia yra 66 šeimų ūkiai, sėkmingai auginantys ekologiškas razinas „Sultana", pomidorus, medvilnę ir kt., o dalis šios produkcijos atitinka ir Demeter** biodinaminius reikalavimus. Vietinis Rapunzel biuras integruoja visą šeimą, pvz. organizuoja mokymus moterims. Ūkininkai, reguliariai susitikdami su Rapunzel žemės ūkio inžinieriais, aptaria naujų įrengimų įsigijimą, kompostą bei naujus biologinius kenkėjų kontrolės metodus, dalijasi patarimais ir suteikia reikiamą pagalbą.

Pozityvus poveikis visai bendruomenei

Devintajame dešimtmetyje Salihli Marmara Gölu ežeras buvo taip užterštas dėl kenksmingo aplinkos poveikio, kad jame išnyko visos žuvys ir augalija. Perėjimas prie tvarios ir ekologiškos žemdirbystės leido pamažu atkurti ežero ekosistemą, o dešimtajame dešimtmetyje jau buvo visiškai atkurta ežero flora ir fauna.

Abrikosai iš Malatijos – kokybė prasideda nuo auginimo

Rytų Antalijoje, maždaug 1000 metrų aukštyje, yra įsikūrusi Malatija, centrinė Turkijos abrikosų auginimo vietovė. Vėsus ir sausas aukštikalnių oras puikiai tinka augti saldiesiems abrikosams. Apie 500 ha žemės yra apsodinta Demeter kokybę (biodinaminius reikalavimus) atitinkančiais abrikosais. Projekto ūkininkai yra reguliariai apmokomi Rapunzel žemės ūkio inžinierių, kurie jiems pataria ir techniniais klausimais. Daugiamečių augalų, tokių kaip abrikosai, išsaugojimas yra labai svarbus, todėl Rapunzel žemės ūkio inžinieriai aprūpina ūkininkus reikalingomis priemonėmis ir padeda teisingai jomis naudotis.

Ören – pagrindinis Rapunzel Turkijos biuras

1997 m. Rapunzel Turkijos projektas ėmėsi įvairios veiklos. Iki šiol tai yra vienintelė įmonė Turkijoje, dirbanti išskirtinai tik su ekologiškais vaisiais ir riešutais. Ören'o mieste įsikūrusi moderni įmonė atlieka kokybės tyrimus, turi perdirbimo linijas, produktų laikymo patalpas ir biurą, kuriame taip pat vyksta ir mokymai, bei valgyklą, kurioje telpa 250 žmonių. Sezono pradžioje, rugsėjį, darbuotojų skaičius išauga iki 300.

tuerkei-projekt 2222

Aukščiausias lygis

Visi riešutai ir vaisiai Rapunzel pasiekia specialiose dėžėse, o kiekvienas ūkininkas turi savo kodą, taigi užtikrinamas nepriekaištingas produktų atsekamumas. Pasitaikius kokybės neatitinkantiems produktams, pagal kodą galima lengvai atsekti, iš kur ir kada buvo gauta tokia siunta, o prireikus – grąžinti atgal į ūkį. Kiekviena riešutų ir vaisių rūšis yra aprašoma pagal detalų planą, įvertinama ir papildomai tiriama nepriklausomoje laboratorijoje.

Figos po didinamuoju stiklu

Figos nuolat yra pelėsių taikinyje. Kad parduotuves pasiektų tik geriausios figos, jos yra intensyviai tikrinamos, ar nebus kur pasislėpusių alfatoksinų (pelėsio metabolizmo produktų), kurie yra nematomi plika akimi. Atskiroje pritemdytoje patalpoje kiekviena figa yra individualiai apžiūrima UV šviesoje. Alfatoksinai yra matomi tik UV spindulių šviesoje, kurioje jie švyti fluorescencine šviesa. Šis darbas reikalauja didžiulio susikaupimo ir yra labai varginantis dėl specialaus apšvietimo. Rapunzel užtikrina, kad darbo intervalai atskiriems darbuotojams tokiomis sąlygomis būtų sąlyginai trumpi. Galiausiai geriausios figos yra supakuojamos ir pasiekia mus sufasuotos kaip birios kalnų figos arba minkštosios figos.

Razinų apdorojimas

2008 m. vasarą pradėjo veikti itin moderni razinų ir razinų „Sultana" perdirbimo gamykla, kurioje nuo uogų automatiškai atskiriami koteliai ir akmenukai. Po tokio pirminio apdorojimo razinos yra nuplaunamos, sudžiovinamos ir apipurškiamos aliejumi. Tai yra vienintelė įmonė Turkijoje, kurioje apdorojamos išimtinai tik sertifikuotos ekologiškos razinos. Pasibaigus automatiniam darbui razinos ant juostų yra sistemiškai tikrinamos rankiniu būdu. Tuomet jos dar kartą perrūšiuojamos apmokyto personalo. Galutinai apdirbtos razinos ir razinos „Sultana" yra perėjusios 4 kokybės etapus: plovimas, atrinkimas, perrūšiavimas ir pakavimas.

Iš rankų į rankas (Hand In Hand) – sąžiningas, ekologiškas ir tvarus

Rapunzel projektas „Iš rankų į rankas" prasidėjo 1992 m. Bolivijos kooperatyve „El Ceipo". Šiandien yra vystomi net 16 „Iš rankų į rankas" bendradarbiavimo projektų tokiose valstybėse kaip Egiptas, Bolivija, Brazilija, Kosta Rika, Dominikos Respublika, Indija, Peru, Šri Lanka, Tanzanija, Paragvajus ir Burkina Fasas. Iš jų Rapunzel gauna 11 pagrindinių produktų, naudojamų virš 100 pavadinimų Rapunzel gaminių.

Pasitikėjimą keliantis ilgalaikis bendradarbiavimas, nuolatiniai asmeniniai vizitai ir papildomas nepriklausomų inspektorių patikrinimas užtikrina aukštą kokybę skirtinguose lygmenyse. Rapunzel „Iš rankų į rankas" projektuose žmogus ir ekologinė žemdirbystė yra neatsiejami vienetai. Tiktai esant žmogaus ir gamtos draugystei bei tvariam žemdirbystės vystymui gali būti skatinami efektyvūs pokyčiai ateityje. Nuo pat tiekimo santykių pradžios Rapunzel prisiima atsakomybę, jog turi partnerių besivystančiose šalyse. Dažnai spaudimas dėl kainų sukelia trintį tarp žmonių ir daro žalą aplinkai. Miškų naikinimas yra gerai žinomas to pavyzdys. Sąžiningos prekybos samprata ir projektas „Iš rankų į rankas" saugo šiuos nepriklausomus gamintojus nuo aštrių kainų svyravimų pasaulio rinkoje. Rapunzel garantuoti ilgalaikio tiekimo susitarimai ir kainos užtikrina įmonės partneriams ateities galimybes, o klientams – aukštą ekologiškų produktų kokybę. Pirkdami sąžiningos prekybos būdu pagamintą produkciją Jūs darote svarbų indėlį skurdo mažinimui ir skatinate gyvojo pasaulio išsaugojimą.

topara-grupo-seleccionadora2

Rapunzel džiovintų vaisių asortimentas

Figos (Ficus carica L.)

Figa yra vienas pirmųjų žmogaus kultivuojamų augalų. Jau tūkstančiai metų kaip jos yra paplitusios Viduržemio jūros regione. Figos buvo garbinamos daugelyje kultūrų ir buvo daugelio simbolių ir mitų dalis. Valgomosios figos priklauso tikrųjų figų šeimai (skiautėlapiams fikusams), o jų medžiai užauga iki 8 metrų aukščio. Derlių figmedžiai duoda tik nuo 5-ųjų metų, tačiau tai gali tęstis net iki 50-ties metų. Vaisių spalva gali kisti nuo gelsvai žalios iki tamsiai violetinės. Sėklyčių gausus vaisių vidus gali būti rožinis ar raudonas. Rugpjūčio pabaigoje prinokę vaisiai kalnų šlaituose yra nurenkami rankomis Rapunzel Turkijos projekto ūkininkų. Tuomet figos yra suberiamos ant specialių džiovinimo tinklelių figmedžių giraitėse ir 2-4 dienas džiūva saulėje. Džiovintos figos keliauja į Ören'o miestą, kur jos yra tikrinamos ir toliau apdorojamos. Priklausomai nuo kokybės ir kiaušinio formos figos yra skirstomos į keletą rūšių.

Parduotuvėse „Bioteka" ieškokite šių figų:

- kalninių figų, kurios yra fasuojamos birios;

- minkštų figų, kurios yra apdorotos vandens garais, dėl to yra itin minkštos ir fasuojamos daug kartų uždaromoje pakuotėje.

Figose gausu vertingų medžiagų koncentruotoje formoje. Dėl gausaus skaidulinių medžiagų kiekio, natūraliai sudėtyje esančio vaisių cukraus, figos yra tikras energijos užtaisas ir skatina gerą virškinimą. Jose yra tokių mineralų kaip kalio, kalcio ir magnio. Jose taip pat gausu B grupės vitaminų, ypač vitamino B1. Saulėje sunokusios figos, pilnos vaisinio saldumo, yra tikras pasimėgavimas tarp valgymų. Praturtinkite kruopas, desertus ir kepinius arba dėkite į saldžius ar pikantiškus patiekalus.

Abrikosai (Prunus armeniaca L.)

Abrikosai priklauso kaulavaisiams ir leidžia mums mėgautis ne tik aromatingu minkštimu, bet ir saldžiais kauliukais. Abrikosų medžiai kilę iš Rytų, tuo tarpu šiandien jie paplitę visame Viduržemio jūros regione. Medis gali užaugti iki 5 metrų aukščio, o gausybė masyvių rausvų žiedų skleidžia nuostabų aromatą. Liepos mėnesį ekologiški abrikosai prinoksta kaitrioje Turkijos saulėje, kuomet ir prasideda derliaus nuėmimas Rapunzel partnerių ūkiuose Malatijos ir rytų Anatolijos regionuose. Abrikosai yra tiesiog nukratomi nuo medžių ir surenkami. Švieži vaisiai nedelsiant beriami ant brezento ir tuojau pat džiovinami. Po 3 dienų iš jų išimami kauliukai ir abrikosai toliau džiovinami saulėje dar 3-4 dienas. Po transportavimo į Ören'ą saldūs vaisiai yra nuplaunami, atrūšiuojami ir greitai sušaldomi***, kad būtų išvengta bet kokio vabzdžių plitimo. Rapunzel abrikosai yra neapdoroti siera, todėl yra užtikrinama natūrali tamsiai oranžinė-ruda spalva ir intensyvus vaisių aromatas. Abrikosų gaivus ir natūraliai saldus skonis dera daugelyje kepinių. Jie taip pat skanūs sausuose pusryčiuose, desertuose ir vaisių padažuose. Valgomi vieni patys jie yra mineralų gausus energijos šaltinis, aprūpinantis organizmą kaliu, geležimi ir vitaminais.

Džiovintos vynuogės – šviesios razinos, rinktos rankomis

Rapunzel razinas augina Turkijos kaime, Salihli regione. Tai yra ekologinės ir biodinaminės žemdirbystės pavyzdys. Šviesiosios razinos („Sultaninen" ir „Rosinen") yra gaminamos iš baltųjų vynuogių. Jų skirtumas išryškėja džiovinimo procese. Razinos „Sultana" yra apipurškiamos kalio karbonato (potašo****) ir ekologiško alyvuogių aliejaus mišiniu. Tai ištirpina viršutinį vaško sluoksnį ant uogų ir suteikia pralaidumą vandeniui. Razinos „Sultana" džiūsta greičiau, per 3-5 dienas, kas leidžia išlaikyti joms būdingą šviesią spalvą. Tuo tarpu razinos „Rosinen" nėra niekur mirkomos, jos džiūsta 5-7 dienas ir yra tamsesnės nei „Sultana". Po to, kai razinos atvežamos į Ören'ą, jos yra persijojamos, kad atsiskirtų akmenukai, šapeliai ir smulkiausios uogos. Tuomet razinos nuplaunamos ir švelniai džiovinamos bei apipurškiamos ekologišku saulėgrąžų aliejumi, kad būtų išvengta uogų sukibimo. Razinos yra perrenkamos rankomis ir patikrinamos, kad mus pasiektų tik patys geriausi produktai.

Korinto razinos – mėlynosios razinos be kauliukų

Tai yra mažos mėlynosios besėklės razinos. Savo vardą jos gavo iš Graikijos uosto Korinto, kurio apylinkėse šios razinos yra daugiausiai auginamos. Po to, kai išdžiūsta saulėje, razinos yra tiesiog nuplaunamos. Jų jau nereikia purkšti aliejumi, kadangi jos yra mažos, sausos ir nelinkusios sukibti. Korinto razinos pasižymi kiek kitokiu skoniu nei šviesiosios razinos ir yra kiek aštresnės, ne tokios saldžios.

Visų trijų rūšių razinos yra tikras energijos užtaisas, gausus daugybės sveikatai naudingų medžiagų. Dėl sudėtyje esančio didelio kiekio fruktozės ir gliukozės (lengvai virškinamų angliavandenių), mūsų organizmas gali šias uogas lengvai paversti energija. Štai kodėl sausi pusryčiai su razinomis veikia kaip energijos užtaisas ir suteikia mums papildomų mineralų, pvz. kalcio.

korinth

Šilkmedžio uogos – naujai atrastas malonumas

Šilkmedžio medis, kaip ir figmedis, priklauso šilkmedinių šeimai. XVIII a. tai buvo labai populiarus augalas Europoje, iš kurio būdavo išgaunamas vertingasis šilkas. Žali medžių lapai yra šilkverpių maistas. Tačiau XX a. pradžioje europietiškas šilkas buvo pakeistas pigiu importu ir didžiulės teritorijos taip ir liko apsodintos šilkmedžiais. Baltos šilkmedžių uogos yra nuostabiai saldžios kaip medus ir puikiai dera su jogurtu, sausais pusryčiais ar kepiniais. Šilkmedžio uogose yra tokių svarbių mineralų kaip kalcis, magnis, kalis, taip pat ir galybė vitaminų, tarp kurių galima paminėti vertingąjį vitaminą B3.

Datulės – saldus dykumos skonis

Datulės yra žinomos kaip „dykumos duona" ir yra vienas iš seniausiai žmonijos kultivuojamų augalų. 25-30 metrų aukščio palmės (Phoenix dactylifera L.) yra pagrindinės medžių oazės Afrikoje ir pietryčių Azijoje. Jos užtikrino išgyvenimą ankstyviesiems dykumų gyventojams ir karavanams. Iki šiol tai yra pagrindinis Šiaurės Afrikos maistas. Egzistuoja apie 300 datulių rūšių, kurias galima skirstyti į minkštas, pusiau sausas ir sausas. Viena iš skaniausių datulių rūšių yra „Deglet Nour", kuri pasižymi savo minkšta tekstūra ir visa apimančiu saldumu, o jos aromato stiprumas nustelbia daugelį kitokių rūšių datulių.

Datulėse yra išskirtinai gausu kalio, geležies, fosforo ir magnio. Jos suteikia daug energijos ir užtikrina gerą virškinimą. Vaisių salotose, pyragaičiuose, kepiniuose ir žiemos desertuose datulės yra vertingas ingredientas.

Geriausios ekologiškos datulės po derliaus nuėmimo yra nuplaunamos vandeniu ir po to veikiamos tik vandens garais.

Slyvos (Prunus domestica L.)

Slyvos priklauso rožių šeimai ir yra kilusios iš Mažosios Azijos. Gausybė slyvų rūšių yra auginama Jungtinėse Amerikos Valstijose, Prancūzijoje ir Rytų Europoje. Slyvų derlius skinamas nuo rugpjūčio vidurio iki spalio. Purtant medžius į apačioje patiestus tinklus nukrenta tik labiausiai prinokusios slyvos. Tuomet jos nuplaunamos, iškaulinamos ir džiovinamos. Slyvos gali lengvai apsicukruoti, taigi ant tamsaus vaisiaus matosi baltas slyvų cukrus, kurio nederėtų painioti su pelėsiu ar puvėsiu. Tiesiog nuplaukite ar nutrinkite pirštais ir skanaukite!

Slyvos yra labai sveikas maistas dėl sudėtyje esančių bioflavanoidų ir karotinoidų, kurie saugo organizmą nuo žalingos oksidacijos. Vitaminų B1, B2 ir B6 slyvose yra gerokai daugiau negu kituose džiovintuose vaisiuose. Slyvos taip pat yra žinomos dėl žarnyną stimuliuojančio poveikio.

Vyšnios – rūgštus malonumas

Paprastosios vyšnios (Prunus cerasus L.) priklauso tai pačiai genčiai kaip ir trešnės. Pagrindiniai skiriamieji jų bruožai yra spalva, forma ir skonis. Europoje, kurioje ištisi žemės plotai yra apsodinti vyšniomis, pavasarį daug kur galime matyti baltais žiedais nukrautus vyšnių medžius, mėgstančius drėgną klimatą. Rapunzel vyšnios tradiciškai yra nurenkamos rankomis, uogos nuplaunamos ir švelniai džiovinamos. Kad jos nesuliptų, po džiovinimo dar yra apipurškiamos ekologišku saulėgrąžų aliejumi.

Vyšniose yra ypač gausu mikroelementų, folio rūgšties, niacino ir vitamino A. Vyšnios yra tikras rūgštus malonumas ir dėl savo švelniai rūgštaus skonio tinkamos vartoti daugelyje patiekalų. Kepiniuose vyšnios gali pakeisti razinas, jas galima naudoti vaisių padažams. Trumpai vandenyje pamirkytos džiovintos vyšnios atstos šviežias uogas.

Spanguolės (Vaccinium macrocarpon L.)

Stambiauogių spanguolių gimtinė yra Kanada. Kaip ir mėlynės, spanguolės auga ant visžalių šliaužiančių krūmelių. Jų švelni prigimtis reikalauja ypatingų aplinkos ir dirvožemio sąlygų. Keturios oro saugyklos spanguolėje lemia tai, kad esant potvyniui, uogos iškils į paviršių ir jas bus galima lengvai nugrėbti. Potvyniai šiuo atveju nedaro spanguolių krūmams žalos, o skatina sveiką ekosistemą su jai būdinga flora ir fauna.

Po džiovinimo raudonos uogos yra verdamos obuolių sirupe. Tuomet jų rūgštumas sumažėja ir tampa labiau juntamas jų švelnus kartumas. Spanguolės yra mėgstamos dėl vitamino C ir flavanoidų gausos. Gaivus uogų skonis pagyvina sausų pusryčių, vaisių desertų ir vaisinių padažų skonį.

cranberry

Ananasai - auksinis gardėsis

Ananasas yra kilęs iš tropikų, kuriuose jis dar yra vadinamas „skaniu vaisiumi". XV a. pabaigoje Kristupas Kolumbas atrado ananasus ir atvežė jų į Europą. Kadangi savo forma ananasai primena pušų kankorėžius, ispanai šį vaisių pavadino piña. Valgomojo ananaso krūmo (Ananas comosus L.) stiebas siekia iki 35 cm aukščio, iš kurio šakojasi rozetės formos lapai. Šių rozečių centre vienerius metus formuojasi kietas centras, iš kurio vėliau išsivysto 1-4 kg svorio ananaso vaisius.

Geltonas minkštimas yra nuostabiai aromatingas su vos juntama rūgštele. Ananaso vaisiai yra gausūs vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalio, magnio ir geležies. Ananasus ypač išpopuliarino tai, jog juose yra baltymus skaidančio ir virškinimą skatinančio enzimo bromelaino.

Mangas – vaisių karalius

Rapunzel mangai yra auginami pagal „Iš rankų į rankas" projektą Burkina Fase, Vakarų Afrikoje. Burkina Fase, vienoje skurdžiausių pasaulio valstybių, vaisių eksportas atlieka svarbų vaidmenį šalies ekonomikoje. Dėl sąžiningos prekybos principų taikymo daugelio vietos gyventojų gyvenimo kokybė žymiai pagerėjo. Daugiau nei prieš 20 metų pirmosios moterų grupės susirinko džiovinti mangų, kuriuos po to parduodavo ir taip galėdavo aprūpinti savo šeimas.

Pačios aromatingiausios mangų rūšys – Brooks ir Amelie – prinoksta ir yra skinamos nuo birželio iki rugpjūčio. Moterys iš Bukinature perka tik griežtus kokybės reikalavimus atitinkančius mangus tiesiogiai iš 120 vietinių šeimų ūkių. Vaisių džiovinimo patalpose mangai yra nulupami rankomis, supjaustomi ir kruopščiai džiovinami specialiose džiovyklose. Vietinis pridėtinę vertę suteikiantis mangų apdorojimas atliekamas Burkina Fase ir taip skatina regiono plėtrą.

Kad gautume 1 kg džiovintų mangų, turime sudžiovinti 15-18 kg šviežių vaisių. Karotinas, vitaminai, mineralai, mikroelementai ir enzimai yra tik dalis vertingųjų mangų savybių. Mangai ypač vertinami dėl gausaus kiekio vitamino C ir betakaroteno.

Bananai (Musa Sapientum L.)

Bananų krūmai išauga iki 3-8 metrų aukščio ir turi didžiulius lapus. Kiekvienas daugiametis augalas gali subrandinti vaisius tik vieną kartą. Vienas augalas gali duoti iki 60 kg derliaus, kuris išsivysto iš vieno raudonai violetinio stambaus žiedo. Ant 10-20 vadinamųjų „rankų" (šakų) išauga po ~15 bananų („pirštų"). Po derliaus nuėmimo augalas yra nukertamas ir paliekamas sutrūnyti, kad taptų natūralia trąša dirvožemiui. Bananai nuskinami, kai jau būna optimaliai sunokę ir tuomet sudžiovinami. Vaisiai yra niekaip neapdorojami, dėl ko jie džiovinti būna tamsiai rudos spalvos.

Džiovintuose bananuose yra daug maistingųjų medžiagų, lengvai virškinamų angliavandenių, gausu skaidulinių medžiagų ir santykinai nemažai baltymų ir mineralinių medžiagų. Džiovinti bananai pasižymi intensyviu aromatu ir yra idealus užkandis sportuojantiems. Jie suteikia energijos kompaktiška forma. Žinoma, šių sveikų saldėsių dėkite ir į desertus, vaisių salotas bei sausus pusryčius.

default default

Paaiškinimai

*Siera

Siera yra dažnai naudojama pramoniniame vaisių apdorojime, kuomet jie yra džiovinami veikiant sieros dioksidui (junginiui, išgautam iš degintos sieros), sieros rūgščiai ir jos druskoms. Tokio džiovinimo tikslas yra pašviesinti vaisius. Kai vaisiai yra apdoroti siera, tai yra būtina pažymėti ant pakuotės.

Kodėl ekologiški vaisiai yra džiovinami be sieros?

  • Rapunzel priima vaisiaus spalvą tokią, kokia ji yra, o šių vaisių vartotojams yra nepriimtina šviesiai oranžinė siera apdorotų džiovintų abrikosų spalva, kur sieros likutis gali sudaryti net iki 2000 mg / 1 kg vaisių;
  • Rapunzel abrikosai yra džiovinami stipriau, be sieros, taigi juose vandens yra mažiau nei įprastiniuose masinės gamybos vaisiuose;
  • Kai kurie Rapunzel vaisiai yra greitai užšaldomi, o šaltas sluoksnis ant vaisių viršaus apsaugo vaisius nuo vabzdžių plitimo;
  • Rapunzel nepripažįsta kokybės menkinimo (skonio ir vitaminų atžvilgiu) su sieros produktais.

**Demeter

Demeter judėjimas, paremtas enterprenerių („verslo angelų") tinklu, skatina ekologinių-biodinaminių žemės ūkių plėtrą, siekiant išsaugoti gyvąjį pasaulio pamatą ir stiprinti pozityvų žmonių tarpusavio bendradarbiavimą. Tarpusavyje bendradarbiaujantys gamintojai, perdirbėjai, prekybininkai ir vartotojai kuria sveiką pasaulinę rinką. Ši asociacija atsižvelgia į žmones ir jų poreikius, o jų ekonominę, ekologinę ir socialinę atsakomybę vertina tolygiai. Didžiausią pasaulyje ekologiškų produktų bendruomenę vienija prekių įvairovė, kuri pasiekiama individualiu darbu, visai tai darant po Demeter prekės ženklo vardu.

Vokietijoje veikia apie 1400 ūkininkų, biodinamiškai dirbančių daugiau nei 50 000 ha žemės plote. Su Demeter produktais taip pat dirba ir 330 sveiko maisto ir sveikų produktų perdirbėjų didmeninėje prekyboje. Kaip tarptautinis prekės ženklas, Demeter yra reprezentuojamas visuose žemynuose. Nuo Argentinos iki Vengrijos, 38 šalyse, daugiau kaip 3 500 kompanijose ir 100 000 ha žemės plote yra dirbama pagal Demeter biodinaminius reikalavimus.

***Greitas užšaldymas

Greitas užšaldymas yra vienas iš maisto šaldymo metodų. Per itin trumpą laiką (paprastai kalba eina apie minutes) šaldomo maisto temperatūra yra stipriai sumažinama. Priklausomai nuo maisto rūšies gali būti naudojamas plokščių šaldiklis arba oro garų šaldiklis.

Skirtingai nei šaldant namuose, kai šaldytas maistas įprastomis buitinėmis sąlygomis pasidengia stambiais ledo kristalais ir keičia maisto struktūrą, greito užšaldymo metu ląstelėse esantis skystis suformuoja mažyčius vandens kristalėlius. Pastaruoju atveju atšildant produktą ląstelių sienelės gerai išsaugo savo struktūrą, o ląstelių skysčiai ir maistinės medžiagos stabiliai laikosi ląstelės viduje dėl vidinio spaudimo. Taigi maistas nepraranda savo struktūros (pvz. nesutęžta), o jo skonis lieka labai artimas šviežio maisto skoniui.

Rapunzel pasitelkia greitą šaldymą tam, kad būtų sunaikinami visi džiovintuose vaisiuose esantys vabzdžiai. Po to džiovinti vaisiai yra laikomi šaldytuve, kad būtų užkirstas kelias tolimesniam vabzdžių dauginimuisi.

****Potašas

Potašas yra kalio karbonatas, kuris, be kita ko, yra naudojamas kepiniuose kaip raugas. Potašas pašalina vaško sluoksnį nuo uogų odelės, taigi geriau pasišalina vanduo ir uogos greičiau sudžiūsta. Dėl trumpesnio džiovinimo laiko razinos „Sultana" yra šviesesnės spalvos.

Anglies dioksidas

Džiovinant vaisius saulėje neišvengiamai padidėja kenkėjų invazijos rizika. Dėl šios priežasties Rapunzel vaisiai ir uogos kurį laiką yra laikomos anglies dioksido sistemoje. Kadangi deguonies šioje sistemoje iš viso nėra ir vietoje jo yra naudojamas tik grynas anglies dioksidas, taip yra sumažinama kenkėjų dauginimosi rizika. Ši priemonė yra absoliučiai nekenksminga ir yra pasitelkiama tam, kad vartotojas įsigytų idealios kokybės produktą.

„Žaliojo maisto" standartai

Rapunzel savo asortimente siūlo aukščiausios kokybės ekologiškus džiovintus vaisius ir riešutus. Dauguma jų atitinka „žalio maisto" standartus. „Žalias" reiškia tai, kad vaisiai yra džiovinami daugiausia 40-50°C temperatūroje – taip yra išsaugojamas maksimalus kiekis naudingųjų medžiagų.

Iš Bioteka parduotuvėse siūlomų Rapunzel džiovintų uogų, vaisių ir riešutų „žaliojo maisto" standartus atitinka šie: kalninės figos, saldieji abrikosai, visų rūšių razinos, šilkmedžio uogos, lazdyno riešutai, migdolai, pekano riešutai ir graikiniai riešutai.

 

]]>
shop@bioteka.lt (Laura) Rapunzel Mon, 29 Jul 2013 11:01:18 +0000
Allos: tradicijos + inovacijos! http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/allos/item/488-allos-tradicijos-inovacijos http://www.bioteka.lt/prekiu-zenklai/maisto-produktai/allos/item/488-allos-tradicijos-inovacijos Allos: tradicijos + inovacijos!

deko-testbild 1

Jau 30 metų Allos prekinis ženklas žmonėms asocijuojasi su sveikais gardumynais, pagamintais iš aukštos kokybės biologiškai augintų sudėtinių dalių. Allos gaminius Jūs rasite kiekvienos gerbiamos Europos bio-parduotuvės lentynose, iš kurių jie tiesiog išgaudomi.Kaip visa tai prasidėjo? 1974 metais Vokietijoje Valteris Langas (Walter Lang) pradėjo nedidelį individualaus verslo projektą – fasavo medų ir gamino vaisinius batonėlius. Porą metų vėliau jo įmonė pradėjo gaminti uogienę be cukraus bei savo keptuvėje kepti spelta kviečių sausainius. Įvairios inovacijos, atradimai, originalūs receptai ir išradimai – tai būdinga Allos! 1982 metais Allos buvo pirmieji, kurie Europos bio – maisto produktų gerbėjams parodė burnoti, šiek tiek vėliau – ir saldžiąsias agavos sultis: iki tol šie produktai beveik ne vienam čia nebuvo pažįstami ir parduotuvėse nebuvo siūlomi. Uogienės be cukraus, gardūs vegetariški paštetai, egzotiškos medaus rūšys, nepaprasti pusrytiniai mišiniai (musli), burnočio ir sezamo pusrytiniai dribsniai ir batonėliai, pilnagrūdžių spelta kviečių (Spelt, Dinkel) sausainiai ir vafliai, įvairūs Allos keptuvėje pagaminti originalūs sausainukai, užkandžiai ir t.t. – beveik kasmet Allos savo klientus nustebina su kokia skania, kvapnia, sveika naujiena – visuomet pagaminta iš aukštos kokybė žaliavų pagal tradicinius metodus. Nuo 2005 metų Allos yra sertifikuotas pagal kokybės ir aplinkai draugiškus gamybos standartus DIN EN ISO 9001 ir 14001, 2007 metais įmonė gavo aukščiausio laipsnio IFS (International Food Standart) sertifikatą, kuris patvirtina, kad gaminami vartotojams saugūs ir labai kokybiški maisto produktai.

Dabar ir Biotekose rasite:
Allos bitės medų renka tik biologiškai augintuose augalų daržuose arba ekologiškai švariose pievose, ir jo gavyba praktiškai yra rankų darbas. Allos medus, kuris surenkamas įvairiuose regionuose ir iš skirtingų augalų, išsaugo savyje visus būdingus skonius ir aromatus, nes iš ląstelių išgaunamas be kaitinimo ir į stiklainius yra supilamas nesumaišant rūšių. Valgykite į sveikatą!

Bio akacijų medus
Švelnaus skonio medus, ilgai išlieka skaidrus ir nesusicukruoja. Idealiai tinka arbatos saldinimui.

Bio saulėgrąžų medus
Vasaros pabaigoje renkamas auksaspalvis medus, labai pamėgtas dėl savo švelnaus skonio ir lengvai tepamos konsistencijos. Jis yra švelnus, su maloniai apyrūgščiu prieskoniu, tinkamas gaminant sumuštinius, vaisines salotas, Azijietiškos virtuvės patiekalus, saldumynus, taip pat puikiai tinka saldinant gėrimus.

Bio eukaliptų medus
Labai kvapnus, pikantiškas medus, ypač tinka gaminant sumuštinius ir medaus tortus.

agavendicksaftAllos agavos tirštos sultys

Agavos, tai Meksikoje augantys kaktusai, kurie labiau žinomi kaip tekilos bei sizalio pluošto žaliavos. Tačiau iš agavos „širdies“, kuri randasi jos lapų rozetės viduje, gaunamos saldžios sultys. Jos plikant yra tirštinamos, kol pavirsta į sirupą arba į taip vadinamas agavos tirštąsias sultis.
Jos yra naudojamos panašiai kaip cukrus, tačiau yra maždaug 20 % saldesnės. Skirtingai negu klevo sirupas, agavos sultys yra neutralaus skonio, todėl puikiai tinka su gėrimais bei desertais, ypač pagamintais iš varškės ir pieno. Agavos sultys gerai tirpsta tiek šaltame, tiek karštame vandenyje, kepant sausainius ir keksus, jos nepraranda savo saldaus skonio.

Uogienės

Pagaminamos vien tik iš biologinių žaliavų, savo sudėtyje turi 55 – 65 % vaisių. Pagamintos iš šviežių, prinokusių, ekologiškai augintų vaisių ir uogų, saldintos su nerafinuotu nendriniu cukrumi, su medum arba agavos ir obuolių sultimis. Jose dominuoja išraiškingas vaisių skonis, o ne saldumas. Yra tiek tradicinių, tiek nepaprastų skonių – pradedant nuo šaltalankių ir baigiant mango, šeivamedžio ir erškėtrožių vaisiais.

tandoori-pasteteVegetariški Bio paštetai
Pikantiški ir kvapnūs kreminiai paštetai – su alyvuogėmis, Prancūziškais žalumynais, pomidorais, baziliku, grybais, tandoori bei meksikietiškais prieskoniais. Nežinotojams, bus sunku patikėti, kad jie pagaminti be jokių gyvulinės kilmės medžiagų – jos tokios sočios ir skanios! Sveikatinga ir pilnavertė alternatyva jau nusibodusiems sumuštiniams su sūriu ir dešra, o vegetarams bei veganams, tai tikra fiesta!

Burnočio, grikių ir kvinojos pusrytiniai dribsniai
Nudžiugins visus, kurie turi laikytis dietos be gliuteno, kaip ir sportininkus, keliautojus ir kitus sveikos mitybos entuziastus. Burnočiai yra vieni seniausių žmonijai žinomų grūdų. Jų gimtine laikomas Peru. Burnotis gausus amino rūgščių – lizino, kuris atsako už teisingą medžiagų apykaitą organizme, savo sudėtyje turi 2 kartus daugiau magnio, 5 – 10 kartų daugiau kalcio ir 2 – 3 kartus daugiau geležies, negu kviečiai, kukurūzai, avižos arba ryžiai. Be to, burnotis yra lengvai suvirškinamas ir maistingąsias medžiagas turi labai subalansuotomis proporcijoms, todėl net astronautai jį su savimi pasiima į kosmosą.
Grikiai yra vieni proteinais turtingiausių grūdų, savo ruožtu kvinoja – vieni iš indėnų labiausiai kultivuotų grūdų – papildo kukurūzų maistinę vertę ir yra labai skanūs vaikams. Visų trijų rūšių dribsnius galite valgyti su pienu, jogurtu, varške, sojos pienu bei tiesiog krimsti arba panaudoti džiūvėsėliams, tortų bei desertų dekoravimui.

Allos-halvaAllos chalva
Tik dvi biologinės sudedamosios dalys – sezamo sėklelės, gausios amino rūgščių ir mineralinių medžiagų, ir tikras medus: koks skonis, mmmmm!
Taip pat Biotekos siūlo gausų asortimentą įvairiausių Allos grūdų ir vaisių batonėlių, pilnagrūdžių sausainių, krosnyje keptų sūriųjų krekerių, šokolado kremą (tinkamą ir veganams) bei pusrytinius mišinius (musli).

]]>
shop@bioteka.lt (Laura) Allos Mon, 04 Mar 2013 11:37:01 +0000